Onderzoek naar alternatieve grondstoffen en duurzame materialen is een dominante trend in design. Zo worden er stoelen gemaakt met leer van vissenhuiden en lampen van gerecycled bouwpuin. Gordijnen zijn van algen. Zelfs uit rioolwater worden restjes wc-papier gefilterd, waarvan weer allerhande interieurproducten worden gemaakt. Ontwerpers en ook producenten raken doordrongen van het besef dat veel grondstoffen schadelijk zijn, uitgeput raken of niet meer beschikbaar zijn om geopolitieke redenen. Dus wordt er gezocht naar alternatieven. Maar waar begint een zoektocht naar nieuwe materialen eigenlijk? Aan welke eisen moeten deze materialen bijvoorbeeld voldoen? En in welke mate is het volledig toepasbaar in ons vakgebied?
Design Post Talk #13 – New Materials zoomt in op deze zoektocht naar alternatieve, duurzame materialen en grondstoffen met twee bijzondere projecten: de gerecyclede bakstenen van StoneCycling en een innovatieve lamp van bioplastic van ontwerper Dirk Winkel.
StoneCycling produceert bakstenen van bouwpuin en industrieel afval. Het onderzoek om potentieel bouwafval opnieuw te gebruiken als bouwmateriaal werd gestart door Tom van Soest als afstudeerproject aan de Design Academy in 2012. Het procedé om bakstenen van afval te maken is inmiddels verfijnd tot de WasteBasedBrick. De recepten van de stenen (welke soort bouwafval er gebruikt wordt) bieden een breed scala aan esthetische mogelijkheden voor verschillende bakstenen en toepassingen. Naat de drie stenen – Nougat, Truffle en Caramel – wordt inmiddels ook een meubelcollectie uitgebracht door StoneCycling.
Dirk Winkel, afgestudeerd in 2010 in ‘Design Products’ aan de Royal College of Art in London, opende in 2011 zijn eigen studio in Berlijn gespecialiseerd in verlichting en meubelontwerp. Met de lamp ‘Winkel w127’ voor het merk Wästberg heeft hij drie jaar lang, samen met chemieconcern BASF, onderzoek gedaan naar de ontwikkeling van dit innovatieve wand- en bureauarmatuur. W127 heeft als opvallendste eigenschap dat het gemaakt is van biopolymeer, dat recyclebaar, milieuvriendelijk en niet afhankelijk van aardolie is en bovendien niet concurreert met de wereldwijde voedselproductie.
Aanmelden kan hier