exposities

LUXE?

Veranderende verlangens 

De expositie LUXE? is een verkenning van de luxe van gister, vandaag en morgen. Verdeeld over vier zalen wordt bevraagd waar ons verlangen naar luxe vandaan komt. En hoe dit verlangen telkens weer verandert, onder invloed van de tijdsgeest, culturele verschillen of persoonlijke omstandigheden. Ongelijkheid in de wereld, een eindige bron van grondstoffen en een alsmaar veranderend tijdsbeeld nodigen uit tot nadenken of ons beeld van luxe nog wel een houdbare zaak is. Voor deze expositie in vier zalen van designmuseum Cube in Kerkrade selecteerde Jeroen Junte meer dan tachtig objecten, variërend van een custom made Harley Davidson en het Koninklijke staatsservies tot unieke creaties van Iris van Herpen en food designer Chloé Rutzerveld.

Te zien: 22 september 2018 t/m 14 april 2019 in designmuseum Cube, Kerkrade

NEXT UP

Dutch Design van een betrokken post-crisis generatie

NEXT UP is de eerste expositie die een beeld schetst van de volle breedte van het post-crisis design. Deze jonge generatie ontwerpers bouwt voort op de onderzoekende en kritische mentaliteit van Dutch design maar streeft tegelijkertijd naar een positieve bijdrage aan maatschappelijke vraagstukken. De betrokken ontwerpers roepen niet alleen vragen op maar zoeken ook naar antwoorden. Voor deze expositie in de Kazerne selecteerde gastcurator Jeroen Junte bijna 200 werken van meer dan 60 jonge Dutch designers.

Te zien: 2 februari t/m 30 september 2016 in de Kazerne, Eindhoven

Slow Tech

Design Between Craft & Industry

De expositie Slow Tech zoomt in materiaalexperimenten en innovatieve productietechnieken in hedendaags design. Ontwerpers bedienen zich in toenemende mate van een combinatie van industriële processen met handmatig vakmanschap. Ze maken hierbij gebruik van hightech materialen en computergestuurde 3D-printers maar ook lokale grondstoffen en zelfgebouwde machines. Van boomschors wordt textiel gemaakt en paddenstoelen worden gebruikt als levende grondstof. Een robotarm wordt omgebouwd tot een 3D-printer. Het trage ambacht vermengt zich met geavanceerde technieken. Innovatie en traditie gaan hand in hand. Noem het slow tech. In cultureel platform WOW heeft Jeroen Junte heeft twaalf stoelen verzameld die deze ontwikkeling verbeelden.

Te zien: 5 oktober t/m 30 november 2014 in WOW, Amsterdam

Verdeeld verleden

Een reis langs de Nederlandse slavenhandel in Brazilië, Angola en Zeeland

Fotograaf Hans van Rhoon en journalist Jeroen Junte maakten in 2013 een reis langs Zeeland, Angola en Brazilië, drie locaties die een rol spelen in de Nederlandse slavenhandel. Met foto’s en reportages legden ze vast hoe 350 jaar later in Brazilië, Angola en Middelburg verdeeld wordt omgegaan met een gedeeld verleden. Deze expositie is geïnitieerd in het kader van de herdenkingsactiviteiten rondom ’200 jaar afschaffing slavenhandel’.

Te zien: 27 mei – 15 september 2014 in het Afrika Museum, Berg & Dal (aansluitend in het Zeeuws Archief, Middelburg)